Gerincoszlop elváltozásai: betegségek és kór állapotok

Gerincoszlop elváltozásai

A gerincoszlop elváltozásai, deformitásai a gerinc bármelyik szakaszára lokalizálódhat. Egy korábbi bejegyzésben már végigvettük a gerinc természetes görbületeit, ha többet szeretnél megtudni a témáról, érdekelhet ez a bejegyzés is.

Alább röviden megtalálod a legfontosabb tudnivalókat a gerincoszlopot érintő degenerációkról.

A gerincoszlop nyílirányú elváltozásai

A gerincoszlop elváltozásait illetően a nyílirányú deformitásokkal érdemes kezdeni. Ezek egyike a nyaki (cervikális) szakaszon kialakuló degeneráció.

Két típusáról beszélhetünk:

  • A nyaki lordosis (homorulat) kilaposodása, vagy teljes eltűnése. Ezt nevezzük cervicális hypo lordosisnak
  • A nyaki homorulat fokozódása a cervikális hyper lordosis.
nyaki hypo lordosis
hypo lordosis
nyaki hyper lordosis
hyper lordosis

A fiatalabb generációra az okos kütyük terjedése, valamint az ülő munka elterjedése végett a nyaki deformitások jellemzőek.

Szintén a nyílirányú gerincoszlop elváltozásai közé soroljuk az inverz görbületet is. Ebben az esetben a lordosis kyphosisba vagy a kyphosis lordosisba fordul át. Azaz egy meglévő természetes pl. nyaki homorulat „kipúposodik” vagy egy háti domborulat befelé esik.

Gerincoszlop elváltozásai: Gerincferdülés!

A legsúlyosabb gerincbetegség közé tartozik a gerincferdülés, amely a szervezetben rögzült görbületet jelent, statikai egyensúlytalanságot okozva. Testünk azonban törekszik az egyensúlyra, ezért létrehoz ún. kompenzációs görbület(ek)et. A gerincferdülés okairól és fajtáiról itt és itt találsz bővebb információt.

Fontos megjegyezni, hogy a radiológia elváltozások nem tükrözik a betegségek mértékét. A porckorongok ugyanis átengedik a röntgensugarat, így a gerincbetegségek java részét nem lehet röntgennel megállapítani.

Rotáció vs. torzió

Rotációról akkor beszélünk, amikor a csigolyák egymáshoz képest elfordulnak, így a bordakosár deformálódik. A bordakosár torz alakja miatt, púpok jönnek létre amely kitüremkedhet elől a mellkas oldalán, de hátul a lapocka magasságában is.

rotáció

A daoyin kína gerinctornával ez a típusú elváltozás teljes mértékben gyógyítható.

Torzió esetén a csigolya tövis- és harántnyúlványai növekedési rendellenesség következtében közelebb csúsznak egymáshoz. Az állandó fájdalom és kisízületi deformitás jellemző ennél a kórképnél. Mivel belső tényezők alakítják, így általában nem korrigálható, viszont tornával szépen kordában tartható.

A Scheumermann betegség, bár a gerinc bármelyik szakaszán előfordul, leginkább a hátra koncentrálódik. Ezért hívják kyphosis dorsalis juvenilis, azaz fiatalkori háti görbületnek. A kór leginkább gyerekeknél gyakori és kizárólag öt tényező együttes fennállása esetén jelenthető ki egyértelműen a diagnózis. Amennyiben részletesebben érdekel a téma, olvasd el az alábbi cikket.

A Bechterew kór a gerinc kisízületeiben elinduló gyulladásos betegség, mely az ízületek becsontosodásával jár együtt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük