Gerincferdülés okai és ami mögötte van

gerincferdülés okai

A gerincferdülés okai a nyugati orvostudományban igen leegyszerűsített. Az alábbi bejegyzésben nem csak a nyugati de a hagyományos kínai szemléletű okokat is megismered, amelyek meghúzódnak a scoliosis mögött.

Gerincferdülés alatt a gerinc oldalirányú elváltozását értjük aminek nagy százaléka a növekedési szakaszban következik be. Az okos kütyük elterjedésével viszont a deformitások egyre inkább szembetűnőek. Ha kíváncsi vagy a gerincferdülés típusaira is nézd meg ezt a cikket.

A gerincferdülés okai: nyugati vs. keleti szemlélet

A nyugati orvoslás álláspontja szerint a gerincferdülést jellemzően az izomzat funkciózavara, vagy a porckorong-csigolya-kisízületek degenerációja (elváltozása) okozza. A gyógytornás ajánlások mellett pedig sokszor a műtét az egyetlen lehetőség az orvosok kezében.

A kínai orvoslás, ugyanakkor egy kicsit más szemmel közelíti meg a betegséget. A gerincferdülésnek az alábbi négy tényező lehet a magyarázata.

  • Qi/vér áramlási zavarok
  • Érzelmi hatások: Leginkább az önértékelésből eredő gondolatok pusztítóak a csontrendszerre, és a vérképzőrendszerre
  • Vese esszencia gyengeség: genetikai érintettség
  • Yin-Yang egyensúlytalanság

Amint azt láthatod teljesen különbözik a két megközelítés. Így minden esetben ajánlom megfontolni az alternatív megközelítési lehetőségeket is.

A dao yin mozgás terápia alkalmas lehet a fentiek orvoslásában kiegészítő terápiaként alkalmazva, hiszen energiával dolgozva egyszerre hat a belső szervekre és segíti a qi és a vér áramlását, feloldását a szervezetben.

Minden mozgás segítséget nyújthat az érzelmi hatások mérséklésében is. Kiemelten fontos hogy önértékelésünket, a magunk és a világ viszonyát elfogadva éljük életünket.

Risser stádium: Miért fontos gerincferdülés esetén?

Gerincferdülés esetén kiemelt jelentőségű az ún Risser stádium.

A Risser stádium a szkeletális (csontváz) érettséghez kapcsolódik. A csontosodási folyamat utolsó lépése a csípőtaréj csontosodása.

A csípőtaréj csontosodása különböző szakaszokban, életkorokban történik a külső résztől befelé haladva. Ezt a csontosodási fázist méri egy 1-től 5-ig terjedő skálán a Risser stádium. Fontos megjegyezni hogy a csontozat érettsége nem esik feltétlenül egybe a biológiai életkorral. A 0.fázis a még fejlődésben lévő csontozatot, az 5-ös pedig a befejeződött csontérést jelzi.

Risser stádium szakaszai

Mégis mi köze a gerincferdülésnek a csontosodáshoz?

Minél korábbi szakaszban van a csontosodási fázis és minél hamarabb alakul ki gerincferdülés, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kezelés hiányában rosszabbodik az évek előrehaladtával a páciens állapota

Gerinc tartásjavító eszköz: Fűző használata

Amennyiben már kialakult gerincferdülést kell kezelni, sokszor sokan a gerincfűző mellett teszik le voksukat. Részletekért kattints erre a bejegyzésemre.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük