Gerincferdülés fajtái: Miért baj, ha görbület van a gerincben?

gerincferdülés fajtái

Scoliosis. Így nevezzük a kor egyik leggyakoribb betegségét, a gerincferdülést. A mai bejegyzésben a gerincferdülés fajtái és a gerincferdüléssel kapcsolatos tudnivalók kerülnek terítékre.

Ha szeretnéd tudásodat felfrissíteni gerincügyben, olvasd el a gerinc felépítése és a csigolyákról szóló cikket is.

Az egészséges görbület

A gerincnek három egészséges görbülete van. A nyaki homorulat (lordosis), a háti domborulat (kyphosis) és a lumbális görbület. Ezeken túlmenően minden elváltozás statikai egyensúlytalanságot okoz.

A gerincferdülés megnevezése

A gerinc minden egyes szakaszán kialakulhat elváltozás, amit általában jobbra és/vagy balra konvex görbületként definiálunk.

gerincferdülés típusai elhelyezkedés szerint. Forrás: https://atlaszone.org/scoliosis/

Testünk azonban törekszik az egyensúlyra, így létrehoz ún. kompenzációs (dupla) görbület(ek)et annak érdekében, hogy kompenzálja a kialakult aszimmetriát.

A gerincferdülés fajtái

Létezik funkcionális és strukturális scoliosis. Az alábbiakban a kettő közötti különbséget nézzük meg.

A gerincferdülés fajtái között a legnagyobb különbség az állandósult jellegben keresendő.

Funkcionális gerincferdülés esetén a görbület nem állandósult, így a testhelyzet megváltozásával a görbület is eltűnik. Az ilyen jellegű scoliosisnak az oka leginkább három dologra vezethető vissza:

  • pszichés terhelés
  • fájdalom
  • statikus ok

A statikus görbület az, amelyik a leghamarabb fordulhat át tartós gerincferdüléssé. Kialakulásában olyan okok játsszák a szerepet, mint az egyenlőtlen terhelés (pl. félvállas táska).

Ennek köszönhetően az izmok folyamatos feszülésnek, terhelésnek vannak kitéve. Amennyiben ezek a rossz szokások tartósan fennmaradnak úgy kialakul a strukturális gerincferdülés.

A strukturális görbület, a gerincferdülés olyan fajtája, amely során a görbület állandósul, a gerinc struktúrája (jelentős) változáson megy keresztül.

Gerincferdülés meghatározása: Cobb szög

A gerinc görbületének meghatározására a Cobb szöget használjuk.

A Cobb szög a craniális és caudális végcsigolyákra fektetett egyenesekre húzott merőlegesek metszéspontjának a kiegészítő szöge.

Craniális (koponya felé eső) végcsigolya: aminek az alsó zárólemeze párhuzamos az alatta lévő csigolya felső zárólemezével.

Caudális (farokcsont felé eső) végcsigolya aminek a felső zárólemeze párhuzamos a felette lévő csigolya alsó zárólemezével.

A jó hír viszont, hogy kínai gerinctornával a gerincbetegségek jó része, így a strukturális gerincferdülés is teljes mértékben javítható.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük