Scheuermann betegség: Állapot és nem betegség!

scheuermann betegseg

A Scheuermann betegség talán egy kicsit félrevezető, hiszen valójában nem betegségről, csupán állapotról beszélünk. Ez azonban nem jelenti, hogy kevésbé kellene foglalkozni vele.

Scheuermann kór jellemzői

Latinul a betegség az osteochondrosis juvenilis dorsi/kyphosis dorsalis juvenilis nevet viseli. Mivel a dorsalis a hát, a kyphosis a domborulat, a juvenilis pedig a fiatal latin megfelelője, így a betegséget fiatalkori háti görbületként is szokás aposztrofálni. A megnevezés azonban nem pontos. Egyrészt a gerinc bármelyik szakaszán kialakulhat fokozott görbület, bár tény, hogy a háti szakasz a leginkább érintett, másrészt nem csak a fiatalokat érintő kórkép.

Mi okozza a fokozott görbületet?

A Scheuermann betegség kialakulásának oka az ún. enchondrális csontosodási zavarra vezethető vissza. Csecsemőkorban még nincsenek csontok, csak porcállomány, ami később kezd el becsontosodni különböző szakaszokban. Lányoknál 3*7-es, fiúk esetében pedig 3*8-as fázisokban. Mindez annyit jelent, hogy a lányok 21 éves korukra, a fiúk csak 28 éves korukra érik el a sceletális, azaz csontváz érettséget. Ha ebbe a természetes folyamatban támad zavar, akkor beszélünk csontosodási zavarról. A kórképről általában elmondható hogy lányoknál gyakrabban jelentkezik.

Scheuermann betegség jellegzetességei

Csak akkor lehet egyértelmű diagnózis felállítani, ha az alábbi öt jellegzetesség megfigyelhető

  • Fokozott és rögzült háti görbület
  • A punctum maximum nem a T5, hanem lejjebb a T7-T9-es csigolyánál van
  • Ék alakú csigolyák: Minél több az ék alakú csigolya annál fokozottabb a görbület
  • Töredezett zárólemezek: A töredezettség arra utal, hogy nem, vagy nem megfelelően történt meg a becsontosodás
  • Csökkent rések: A csigolyák közötti hely egyértelműen jelzi a porckorong vastagságát. A csökkent rések két csigolya közötti porckorong(ok) elvékonyodásának legjobb indikátorai

Sajnos sok ortopédus ránézésre kimondja a diagnózist, azonban ezt lehetetlen röntgen vagy egyéb más eszközök igénybevételével egyértelművé tenni a páciens számára. Ezért ilyen esetekben mindig ragaszkodjunk kiegészítő vizsgálatok elvégzéséhez.

Ha pedig megkaptuk az alapos vizsgálat után a diagnózist, ne roskadjuk össze. Ahogy fentebb írtam ez csak egy állapot. Odafigyelést és tudatosságot igényel kezelése. Valamennyi dao yin gyakorlat biztonsággal és eredményesen alkalmazható. A megfelelő mozgással nagyon sokat tehetünk azért, hogy tényleg csak egy állapot legyen a diagnózis.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük