Gerinc görbületei: Egészséges vs. káros

gerinc görbületei

A gerinc görbületei nem mindig a betegséget hivatottak jelezni.

Tudtad, hogy gerincünk alapvetően tele van görbületekkel?

Tudni szeretnéd, hogy mi különbözteti meg az egészséges görbületet a károstól és hogyan lehetsz tudatosabb gerincügyben? Na pontosan erről szól a cikk.

Hogyan is néz ki a (jó) gerinc?

Szemből nézve az egészséges gerinc egyenes. Azaz nem látható semmiféle görbület. Ha már ebből a szögből is észrevehető elváltozás, akkor a gerinc egyfajta degenerációjáról beszélhetünk. A gerinc felépítéséről bővebben itt tájékozódhatsz.

A gerinc egészséges görbületei csak sagittális (nyíl irányú) síkban láthatóak.

gerinc görbületei
gerinc görbületei

Azonban az újszülöttek és kisbabák még csak porcállománnyal rendelkeznek, ezért az ő gerincük minden irányból nézve egyenes.

De miért és hogyan alakulnak ki a gerinc görbületei?

A gerinc görbületei az életre való képesség természetes hozadékai. A gerincnek három görbülete van alapvetően.

A fejlődés első lépése, amikor a kisbaba próbál felfelé törekedve ismerkedni az új, őt körülvevő világgal. A fej emelése következtében alakul ki az ún. nyaki lordosis vagyis nyaki homorulat. Nem véletlenül ajánlják a kismamáknak a babák hasra fektetését.

A második vitális görbület a mozgásfejlődés következő szakaszához kapcsolódik. A gyermek megpróbál felülni. Maga az ülő mozgás hozza létre a háti kyphosist, ami a lordosissal ellentétben domborulatot jelent.

A fejlődés harmadik egyben utolsó szakasza a felállás. A járás következtésen jön létre az ágyéki lordosis.

Ezzel körbe is értünk melyek azok a görbületek, melyek elengedhetetlenek egészséges gerinc esetében.

Még egy görbület?

Meg kell említeni, hogy van még egy görbülete a gerincnek ez a keresztcsonti/farokcsonti kyphosis. A mozgás szempontjából kevésbé fontos, hiszen a gerinc ezen szakaszán már nincsenek porckorongok. Az egybecsontosodott rész következtében a gerinc itt már autonóm mozgásra nem képes.

A három alapvető görbületen kívül minden elváltozás statikai egyensúlytalanságot okoz. A gerinc minden egyes szakaszán kialakulhat elváltozás, amit általában jobbra és/vagy balra konvex görbületként definiálunk. Ha szeretnél többet megtudni a kóros görbületek kialakulásának okairól olvasd el az erről szóló bejegyzést is.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük