Betegségek lelki okai: Az érzelmek tesznek beteggé?

betegsegek lelki okai

A betegségek lelki okai ma már teljesen bizonyítottá váltak. Mindannyian átéljük, hogy érzelmeink jelentősen hozzájárulnak kedélyállapotunkhoz. Mosolygunk, ha valami számunkra kedves történik és elszomorodunk egy negatív esemény hatására.

Az érzelmek fizikai és mentális síkban is előidéznek kedvező vagy éppen kedvezőtlen folyamatokat testünkben.

Lelki betegségeink a hagyományos kínai orvoslás tükrében

Az érzelem valamilyen külső vagy belső ingerre történő válasz reakció. Tulajdonképpen a qi (energia) egy megjelenési formája, amely így közvetlenül gyakorol hatást izmainkra.

A kínai orvoslás az érzelmeket belső kórokozóként azonosítja. Belső, hiszen magából a szervből érkezik, így testünknek nincs megfelelő védekezési hálója úgy mint a külső kórokozókkal (hideg, vírusok) szemben.

Betegségek lelki okai: Érzelem mint kórokozó?

Igen, talán elsőre meglepő lehet, de a kínai gyógyászatban semleges, belső kórokozóként tartják számon az érzelmeket. A semleges arra a tényre utal, hogy érzelmeink határoznak meg minket, vagyis van létjogosultságuk.

Kórosnak akkor tekinthető, ha túlárad és bent ragad. Amikor feldolgozatlanul maradnak problémáink vagy sokat töprengünk, rágódunk dolgokon, észrevétlenül mérgező folyamatok indulnak be szerveinkbe.

Milyen irányba befolyásolják az érzelmek a qi-t? Az öt elem tana

A kínai orvoslás egyik alapelmélete az öt elem tana.

Az öt elem (fa-tűz-föld-fém-víz) között az energiák ciklikusan áramlanak. Az elemek mindegyikéhez szervek-szervpárok tartoznak. A szervekhez pedig különböző érzelmek kapcsolódnak.

A fa elemhez föld, édes a harag társul, ami a máj energiák megzavarodásához vezet. A qi felfelé áramlik, ami a vért is felfelé irányítja. Túláradása dühhöz, ingerlékenységhez vezet (kivörösödő fej).

A tűz elem tűz érzelme az öröm, ami szétárasztja az energiákat a szervezetben. Az örömteli dolgokat pozitívként éljük meg. Problémát a túláradó, rendszeres örömszerzés okoz. Túlságosan megnyílik a szív kapu, ami a szervezet energiával való kiürülését hozza magával.

öt elem
öt elem tana: az elemek ciklikus sorrendje és az energia iránya

A föld elem gabona, búza a töprengést, gondolkodást szimbolizálja. Szervpárjai pedig a lép és a gyomor. Ugyanaz az energia szükséges ugyanis az emésztéshez és a gondolkodáshoz is. Nem véletlen tehát, hogy egy kiadós ebéd után hirtelen elönt minket a tunyaság érzése. A töprengés és önmagunk marcangolása becsomósítja a qi-t, nem engedi azt mozogni. Előáll a qí pangás, ami számos betegség előfutára lehet.

A fém mágnes, féma szomorúság, bánat érzését testesíti meg, amely folyamatosan fogyasztja testünk energiáit. Végül szép lassan elemészti az embert. Egy fájdalmas tragédia sokszor testi síkon a testtömeg jelentős elvesztésével jár. Bezárul a mellkas, a szív és a tüdő csatornái, amelyen keresztül kapcsolódunk a többi emberhez beszűkülnek.

A víz víz, sósa félelmet jelképezi.  A kínai orvoslásban a legsúlyosabb kórokozó, mert sok más érzelem mögé képes elbújni. A félelem érzése lefelé tolja az energiákat az alsóbb testrészekbe. Akár tudatos akár tudattalan félelem áll mögötte, gyakori hasmenés, gyerekeknél ágybavizelés, nőknél az erősebb menstruáció formáját öltheti.

Érzelmek körforgása

Az öt érzelem egy kontrolláló ciklusban egyesül, ami az emberi létezésben létjogosultságukat is magyarázza. A ciklus meghatározói a(z)  

  • töprengés jót tehet a haragnak
  • töprengés fékezi a félelmet
  • félelem gátat szab az örömnek
  • öröm oldhatja a szomorúságot
  • szomorúság fékezi a haragot

Hogyan segíthet a kínai gerinctorna, a dao yin?

A tornával a mérgező anyagok 70%-a kilökhető. A kulcs a kimozgatásban rejlik. Az érzelmek akkor okoznak problémákat, ha nem foglalkozunk velük, nem kerülnek a felszínre. Ennek eredménye a qi becsomósodása, energia pangása.

Sokszor érzelmeink álcát öltve próbálnak jelezni és energetikai vagy fizikai síkon igyekeznek tudtunkra adni a test jelzéseit. Ilyen tünet lehet a fejfájás, felületes, ziháló légzés, állandó ingerültség.

A dao yin gyakorlásával megnyílnak a csatornák, amelyeken keresztül az energia áramlik, így téve lehetővé a pangások feloldását, az érzelmi sokkok feldolgozását. Az izmok, ízületek nyújtásával megnő a testfelszínén lévő qi mennyisége is, mely tovább erősíti védelmünket.

Ha mozog a test az érzelem is mozog, megindul első szinten a feldolgozás.

Induljunk el ezen az úton még ma!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük