Csigolya összecsúszás Tünetek és kezelési lehetőségek

csigolya összecsúszása

A csigolya összecsúszás latinul listhesis vagy spondilolisthesis sokak számára ismerős lehet. A „spondilo” gerincet, a „listhesis” összecsúszást jelent.

Mikor beszélünk csigolya összecsúszásról?

A csigolya összecsúszás akkor következik be, amikor az egyik csigolya az alatta lévőre csúszik rá. A kétoldali csigolyaív szakadás egyértelmű velejárója, ami éles fájdalommal párosul.

Ettől függetlenül is, főleg tinédzser korban a hátfájások gyakori oka, és a növekedési fázis sokszor elkerülhetetlen része. Ezenkívül gyerekkorban elszenvedett sérülés, baleset, vagy születési rendellenesség is okozhatja a csigolyák összecsúszását.

Az alábbi képen a felső csigolya előre csúszása figyelhető meg az alatta lévő csigolyatesten.

Ha hiányos “gerinces” ismereteidet szeretnéd pótolni, olvasd el ezt és ezt a cikket is.

csigolya összecsúszás
csigolya előrecsúszása

A csigolya elcsúszás mértéke

Mivel a csigolya összecsúszásnak eltérő fokozatait különböztetjük meg, így természetesen a vele együtt járó fájdalom érzet is más.

  1. Fázis: a csigolya előre csúszása maximum 25 %
  2. Fázis az elcsúszás mértéke 25-50%
  3. Fázis a csigolya már majd ¾-e előrecsúszik 50-75%
  4. Fázis teljes összecsuklás

Tünetek és lehetőségek

Leggyakrabban a keresztcsonti-ágyéki átmenetnél jön létre a csigolyák összecsúszása. Enyhébb formájában az emberek többsége teljes életet tud élni, nincsenek panaszaik. Súlyosabb esetben azonban jelentősen csökkenti az életminőséget, bekorlátozva a mozgástartományt. Legtöbbször olyan tüneteket produkál mint a(z)

  • hát alsó részén jelentkező állandó fájdalomérzet
  • hát és láb területén jelentkező merevség érzése
  • hátizom gyengesége
  • comb fájdalom
  • nehézség érzés láb felemelésekor, akár egyszerűbb gyakorlatok során is

Bár az állapot önmagában is fájdalmas, nem szabad, hogy az inaktivitás eluralkodjon életünkön. A túlsúly, az egészségtelen táplálkozás ugyanis csak tovább rontja a tüneteket.

Torna gyakorlatok végzése kizárólag gerincspecialista felügyelete mellett ajánlott.

Érdemes az alternatív terápiás eljárásokat elsőként előnyben részesíteni, úgy mint akupunktúra, életmódbeli változások. Átmeneti, de semmiképpen nem tartós megoldásként szolgálhat a hát és derék tartó öv, pánt, valamint a különböző fájdalomcsillapítók (pl.ibuprofén) használata is.

Ha érdeklődsz a hát és derék pántok iránt és alapfokon olvasol angolul, figyelmedbe ajánlom az alábbi linken elérhető 2020-as év legjobb deréköveit, melyek a panaszok enyhülésében sokat segíthetnek.

Minden esetben ha a tüneteket észleljük magunkon, ne késlekedjünk orvosi segítséget kérni. A korai felismerés és kezelés a tünetek nagy részét képes enyhíteni, és sok esetben a nem műtéti beavatkozások is sikerrel alkalmazhatóak.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük