Gerinc felépítése Mindent amit a gerincről tudni érdemes

gerinc felépítése

A gerinc felépítése

A gerinc felépítése illetve annak ismerete alapszinten kiemelt fontosságú még akkor is ha teljesen egészséges tartóoszlopod. Hogy miért? Mert egyáltalán nem mindegy, hogyan terheljük nap mint nap gerincünket.

Nézzük meg miért fontos tudatosítani magunkban, hogy csak EGY gerincünk van. (Bár lehet valakinek egy sincs..)

Ez vicc volt. 🙂

Ahhoz hogy kialakítsunk gerincvédő szokásainkat muszáj egy kicsit közelebbről is megismerni. Alapvetően gerincünknek három fontos feladata van.

  • a test rugalmasságának biztosítása,
  • a terhelés megfelelő elosztása
  • a gerincvelő védelme.

A gerincet négy (esetleg öt) szakaszra szokás tagolni. A gerinc felépítését az alábbi ábrán láthatod.

Gerinc felépítése
Sérv, gerincferdülés, egészség
gerinc felépítése

A gerinc szakaszok nevei és jelölései

A gerinc csigolyák jelölését latin megfelelőjének kezdőbetűjéből származtatjuk. Ezek a következők:

  1. Nyaki (Cervicalis): hét csigolya található ezen a szakaszon (C1-C7)
  2. Háti (Thoracális): tizenkét csigolya alkotja (T1-T12)
  3. Ágyéki (Lumbális): öt csigolyából álló szakasz (L1-L5)
  4. A keresztcsonti (Sacrális) és a farokcsonti (Coccygenialis) szakasz speciális, hiszen ezeken a területeken porckorongot már nem találunk. Az előbbi szakaszt alkotó öt csigolya (S1-S5), illetve az utóbbit képező három-négy csigolya módosult, összenőtt. Tehát a gerinc ezeken a szakaszokon önálló mozgásra nem képes.

Hogyan épül fel a gerinc?

Bizonyára tudod, hogy a gerinc csigolyákból áll, melyek között rugalmas porckorong helyezkedik el, hosszanti irányban pedig izmok ízületek tartják össze.

Csigolya felépítése
csigolya képe

A csigolya, amint azt a fenti ábrán láthatod, csigolyatestből valamint két haránt és egy tövisnyúlványból áll. Anélkül, hogy belemennék részletesebben, azt érdemes tudni, hogy a csigolyatest belső része egy szivacsosabb állomány, aminek feladata a csigolyát ért, leginkább nyomó jellegű terhelések felvétele. A csigolya külső részét egy vékony héj veszi körbe, amely a csavaró és nyíró erő ellen veszi fel a harcot.

A porckorong szerepe

A gerinc anatómiája szempontjából az egyik leglényegesebb szerepe a porckorongnak van. Rugalmas volta miatt a gerinc hajlékonyságát határozza meg. Ennél azonban sokkal többet is tesz. A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el (lásd 1.ábra) és egyfajta szivacsként nyújtanak védelmet a csigolyák összecsúszása ellen.

A porckorong tulajdonképpen két részből tevődik össze. A legbelső részét egy kocsonyás lágy állomány alkotja. Ennek a legfőbb feladata a terhelések felvétele és eloszlatása. A belső magot egy külső koncentrikus, rostos körgyűrűkből álló része öleli körbe. A gyűrűk mint egyfajta várfalként védik a várat azaz a belső magot, illetve próbálják megakadályozni, hogy a belső mag meginduljon a külvilág felé.

Ha sérv keletkezik, úgy lehetne elképzelni, hogy ezek a rostos gyűrűk elkezdenek degenerálódni, elszakadni. A körgyűrűk megfogyatkoznak, kisebb a védelem, így lehetővé válik a mag számára az elmozdulás. Ezt nevezzük protrúziónak, kitüremkedésnek. Amikor az összes rost elszakad kialakul a sérv.

A dao yin kínai gerinctorna olyan alternatív megoldást kínál, ami elkerülhetővé teszi a műtétet. Továbbá oly módon edzi az egész gerincet, hogy rendszeres alkalmazásával hírből sem fogod ismerni a gerincbetegségeket.

Látod milyen csodálatosan van megalkotva testünk. Egy olyan gépezet, amibe ha homok is kerül tudatossággal és elszántsággal életünk végéig támaszunk marad. Ha szeretnéd közelebbről megismerni a kínai gerinctornát és hogy valóban neked való-e olvasd el ezt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük